Пошук

11.04.2020 08:00   Тэкст: Мікола Гракаў / Фота: Віталій Палінеўскі / Catholic.by
Фота Віталія Палінеўскага

Вялікая субота — гэта дзень, калі ўвесь Хрыстовы Касцёл прабывае ў жалобе і святым маўчанні перад грабніцай свайго Пана і Збаўцы Езуса Хрыста.

На працягу ўсяго гэтага дня вернікі прыходзяць у касцёл, каб у малітоўнай цішыні пабыць сам-насам з Езусам у грабніцы.

Знайсці час на адарацыю Збаўцы, які аддаў за нас сваё жыццё, пакліканы сёння кожны хрысціянін.

Сёлета на нашым партале гэта можна зрабіць таксама анлайн.

Прамая трансляцыя адарацыі з мінскай архікатэдры Найсвяцейшага Імя Марыі

Сёння мы маем таксама ўнікальную магчымасць далучыцца да надзвычайнага выстаўлення Турынскай плашчаніцы — тканіны, у якую было загорнута падчас пахавання цела Хрыста і якая нясе на сабе сляды яго збаўчай мукі і ўваскрасення. Выстаўленне будзе суправаджацца малітвай аб спыненні каранавірусу. Хоць яна будзе адбывацца на італьянскай мове, мы таксама можам да яе далучыцца, каб сваімі словамі прасіць Бога прадухіліць эпідэмію, уратаваць ад новых заражэнняў і прыняць у сваё Валадарства тых, хто памёр ад хваробы.

Анлайн-трансляцыя надзвычайнага выстаўлення Турынскай плашчаніцы распачнецца ў 17.45 і будзе працягвацца да 19.05.

Вялікая субота — таксама дзень падрыхтоўкі да святкавання, калі гатуюцца і благаслаўляюцца традыцыйныя велікодныя стравы.

У іх знайшлі адлюстраванне асноўныя элементы пасхальнага сэдэру — старазапаветнай пасхальнай вячэры (гл. Зых 12, 1–8).

Замест пасхальнага ягняці — смачныя кілбасы і вяндліны, замест горкіх траваў — наш хрэн з бурачком або смятанай, замест праснакоў — кулічы і булкі.

Фота Віталія Палінеўскага

Аднак віна мы ўжо тут не бачым: за велікодным сталом не прынята спажываць алкаголь.

Традыцыя асвячэння велікодных страваў у касцёле існуе, бадай што, толькі ў нас, дзе цесна перапляліся звычаі і традыцыі заходняга і ўсходняга хрысціянства: каталіцтва і праваслаўя.

Таксама чыста славянскім элементам велікоднага стала з’яўляюцца фарбаванкі, пісанкі — рознакаляровыя яйкі, найчасцей чырвоныя, як сімвал уваскрослага Хрыста — Сонца, якое не ведае заходу.

Фарбаванне яек і прыгожае складанне кошычкаў з ежай для пасвячэння — цэлае мастацтва, што займае ў нашых гаспадыняў шмат часу і прыносіць вялікую радасць дзецям.

Фота Віталія Палінеўскага

Сёлета ў сувязі з пандэміяй каранавірусу для прадухілення рызыкі заражэння арцыбіскуп Тадэвуш Кандрусевіч даў дазвол благаслаўляць велікодныя стравы дома, непасрэдна перад велікодным снеданнем, не прыносячы іх для гэтага ў касцёл.

Як гэта зрабіць, можна даведацца ТУТ>>>

У гэты дзень вернікі таксама традыцыйна захоўваюць пост, як і ў Вялікую пятніцу.

І хоць смачныя пахі велікодных страваў казычуць нос, але з іх спажываннем давядзецца пачакаць да нядзелі, калі, прывітаўшы адно аднаго воклічамі «Хрыстус уваскрос! — Сапраўды ўваскрос!» — сям’я збярэцца за адным сталом, каб падзяліцца радасцю гэтай асноўнай падзеі хрысціянскай веры: Уваскрасення Хрыста з мёртвых.

Абноўлена 11.04.2020 12:49
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Дух хоча жыць у нас –
мы пакліканы да вечнага жыцця