Пошук

21.04.2020 16:19   Паводле: КАІ / Пераклад і адаптацыя: Мікола Гракаў / Catholic.by
Абраз «Сужэнскіх сустрэч». Фота: Rodzinarodzin.pl

Заснавальнікі «Сужэнскіх сустрэч» Ірэна і Ежы Гжыбоўскія скіравалі пасланне да ўсіх удзельнікаў гэтага касцёльнага руху, які дзейнічае таксама ў Беларусі, нагадаўшы пра важнасць прынцыпаў дыялогу ў перажыванні часу выпрабавання.

Пасланне апублікавала 21 красавіка Каталіцкае інфармацыйнае агенцтва KAI. Прапануем пазнаёміцца з тэкстам паслання ў перакладзе на беларускую мову, што будзе карысна не толькі ўдзельнікам «Сужэнскіх сустрэч», але ўсім, хто хоча скарыстацца магчымасцю паглыбіць сваё духоўнае жыццё.

Ірэна і Ежы Гжыбоўскія. Фота: Іdziemy.pl

Мы ўпэўнены, што такі дыялог, як мы яго пазналі на «Сужэнскіх сустрэчах», — гэта дар Божай Міласэрнасці; адзін са струменяў ласкаў, якія выходзяць з боку Езуса ў бачанні святой Фаўстыны, што адлюстравана на абразе «Сужэнскіх сустрэч». Езу, давяраю Табе, што дыялог, як паказаў вопыт наш і тысяч удзельнікаў розных форм працы, з’яўляецца для нас найлепшым шляхам жыцця. І не толькі ў сужэнстве, але таксама ў грамадскім, палітычным, а перадусім у духоўным жыцці.

Асабліва цяпер ён з’яўляецца дарам на цяжкія часы.

Чатыры асноўныя прынцыпы дыялогу: больш слухаць, чым казаць; больш разумець, чым ацэньваць; больш дзяліцца сабой, чым спрачацца; а перадусім — прабачаць, надзвычай проста сфармуляваць, але вельмі цяжка рэалізоўваць у штодзённым жыцці, а таксама ў жыцці грамадскім і палітычным. Тысячы сужэнстваў, якія мы захавалі ад разводу дзякуючы прыняццю гэтых прынцыпаў, шмат законных сясцёр і святароў, якія ўмацавалі сваё пакліканне і паглыбілі сваю сувязь з Богам, вялікая колькасць людзей, якія змянілі свае адносіны з супрацоўнікамі, а настаўнікі — з дзецьмі ў школе, — яскрава пра гэта сведчаць.

Надзвычай важнаю ўмоваю жыцця, згоднага з прынцыпамі дыялогу, з’яўляецца эмацыйная сталасць, якой нам так часта не хапае на кожны дзень у сужэнствах, у сем’ях, а таксама ў святарскім і законніцкім жыцці, у грамадскім жыцці, а асабліва ў палітычным. Таму мы вельмі клапоцімся і будзем яшчэ больш клапаціцца пра прынцыпы дыялогу і пра эмацыйную сталасць у межах даступных нам магчымасцяў. Бо так выглядае шлях жыцця, згоднага з запаведзямі любові да Бога і бліжняга, а таксама са словамі Езуса «Заставайцеся ў Маёй любові» (пар. Ян 15, 9), якія з’яўляюцца подпісам да абраза «Сужэнскіх сустрэч».

Цяпер мы пераходзім ад працы «ў рэальнасці» да віртуальнай працы, анлайн. Але здаецца, што ў духоўным жыцці, асабліва ў разуменні Святога Пісання, адбываецца адваротнае. Шмат словаў, шмат пасланняў, якія Пан Бог пакінуў нам у Святым Пісанні і якія здаваліся крыху тэарэтычнымі, дзесьці ў віртуальнай прасторы, цяпер набываюць нябачаную рэальнасць. Возьмем, напрыклад, нядзельнае чытанне з Паслання святога Пятра: «Гэтаму радуйцеся, нават калі цяпер і давядзецца трохі пасумаваць падчас розных выпрабаванняў, каб правераная вашая вера аказалася нашмат каштоўнейшай за тленнае золата, якое выпрабоўваюць агнём, на славу і хвалу, і пашану падчас аб’яўлення Езуса Хрыста» (1 П 1, 6–7).

Такі дыялог, як мы яго ўспрынялі на «Сужэнскіх сустрэчах», з’яўляецца шляхам да святасці кожнага чалавека. Прынцыпы дыялогу былі намі сфармуляваныя, але ў многіх людзей дзейнічалі заўсёды. Святая Фаўстына слухала, што казаў ёй Езус, і значна менш казала сама, доказ чаго мы знаходзім у яе «Дзённіку». Яна старалася зразумець тое, што кажа ёй Езус, хоць гэта па-рознаму ў яе атрымлівалася, але не ацэньвала таго, чаго не разумела, не мела прэтэнзій і папрокаў да Езуса. Яна дзялілася з Ім сабою, але не спрачалася. Яна была паслухмяная Езусу. Старалася рэалізаваць тое, чаго Ён ад яе чакаў і пра што яе прасіў.

Езус да кожнага з нас звяртаецца вельмі індывідуальна, але ў малітвах нам варта ўслухоўвацца ў Яго голас, разумець Яго, дзяліцца з Ім і адказваць на заклікі, а на «Сужэнскіх сустрэчах» — прымаць асаблівыя заданні, якіх Ён ад нас у цяперашні цяжкі час чакае.

Многія людзі кажуць, што цяпер у іх з’явілася больш часу на малітву. Дыялог — гэта шлях сустрэчы з Богам, але наступствам гэтага дыялогу становяцца рашэнні, прынятыя ў любові; адказ на тое, што Бог нам кажа і чаго ад нас жадае, да чаго нас заклікае. Сітуацыя эпідэміі працягваецца ўжо больш за месяц. Варта задаць сабе пытанне: ці мы з любоўю прынялі новую сітуацыю?

Сёння ў Касцёле шмат гавораць пра тое, што сітуацыя эпідэміі дае шанц на ўнутраную перамену. Так, гэта сапраўды шанц, але ім трэба скарыстацца; патрэбна затрымацца, патрэбны ўнутраны дыялог з сабою, з Панам Богам, у сужэнстве, у сям’і, у святарстве і ў манаскім жыцці, з іншымі людзьмі. Як падказвае вопыт, прынцыпы дыялогу з’яўляюцца ўказальнікамі на гэтым шляху. Але ў кожны з іх трэба глыбей удумацца, разгледзець у кантэксце свайго жыцця, у тым ліку асаблівым чынам пазнаць харызму і місію «Сужэнскіх сустрэч» у актуальных умовах.

Зрэшты, гэта датычыцца ўсіх рухаў і супольнасцяў, усяго Касцёла, усяго сямейнага і грамадскага жыцця.

Абноўлена 22.04.2020 10:06
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Бог заўсёды чакае нас.
Ён ніколі не губляе надзеі і заўсёды прабывае побач.