Пошук

25.02.2018 21:47   Паводле: Libreria Editrice Vaticana / Фота: Vatican Media / Пераклад і адаптацыя: Мікола Гракаў / Catholic.by

У ІІ нядзелю Вялікага посту падчас малітвы «Анёл Панскі» на плошчы святога Пятра папа Францішак разважаў пра значэнне перамянення Пана і заклікаў неадкладна спыніць насілле ў Сірыі.

Каментуючы евангельскі тэкст гэтага дня (пар. Мк 9, 2–10), Святы Айцец напачатку звярнуў увагу на тое, што апісаная ў ім падзея звязана з прадказаннем Езуса Ягоным вучням, што ў Ерузалеме Яму давядзецца «шмат выцерпець, і быць адкінутым старэйшымі, першасвятарамі і кніжнікамі, і быць забітым, і на трэці дзень уваскрэснуць» (пар. Мк 8, 31).

Гэтыя словы сталі шокам для Пятра і для ўсёй супольнасці вучняў, якія не дапускалі думкі, што Езус можа быць адкінутым старэйшынамі народа, а потым забітым. Яны насамрэч чакалі магутнага Месію, моцнага, уладнага, а Езус, наадварот, паказвае сябе як пакорнага, ціхага слугу Бога, слугу людзей, які павінен будзе прынесці сваё жыццё ў ахвяру, прайсці шляхам пераследу, цярпення і смерці.

Але як магчыма ісці за такім Настаўнікам і Месіяй, чыё зямное жыццё павінна закончыцца такім чынам? Так думалі яны. І адказ прыходзіць менавіта ў перамяненні.

Што такое перамяненне Езуса? Гэта прадвяшчэнне таго, што выявіцца ў Пасхе.

Тое, што адбылося падчас перамянення, дазволіла вучням станоўча ўспрыняць муку Хрыста. Так Езус падрыхтаваў іх да выпрабавання.

Перамяненне дапамагае вучням і нам з вамі зразумець, што мука Хрыста — гэта таямніца цярпення, але перадусім гэта дар любові, бясконцай любові з боку Езуса.

Перамяненне дазваляе лепш зразумець таксама ўваскрасенне Хрыста, бо той, хто церпіць, і той, хто праслаўлены, не проста чалавек, а Сын Божы, які збаўляе нас сваёю вернаю любоўю ажно да смерці. Айцец заклікае: «Яго слухайце» (пар. Мк 9, 7); вучні пакліканы ісці за Настаўнікам з даверам і надзеяй, нягледзячы на Яго смерць

Напрыканцы Папа запрасіў вернікаў у малітве даручыць матчынай апецы Панны Марыі саміх сябе, каб з верай і самаахвярнасцю працягваць шлях Вялікага посту.

Пасля малітвы «Анёл Панскі» Святы Айцец сказаў, што ў гэтыя дні часта думае пра Сірыю, дзе зноў абвастрылася вайна, асабліва ва Усходняй Гуце.

Гэты месяц люты стаў адным з найбольш жорсткіх за сем гадоў канфлікту: сотні, тысячы ахвяраў сярод мірных жыхароў, дзяцей, жанчын, старых; былі атакаваны шпіталі; людзям няма чаго есці… Браты і сёстры, усё гэта бесчалавечна.

Папа Францішак нагадаў, што са злом немагчыма змагацца з дапамогаю іншага зла, а вайна — гэта зло.

Таму я звяртаюся з настойлівым заклікам неадкладна спыніць насілле, даць магчымасць даставіць гуманітарную дапамогу: прадукты і медыкаменты, эвакуяваць параненых і хворых. Папросім Бога, каб гэта адбылося ўжо цяпер.

Абноўлена 26.02.2018 12:35
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Дух хоча жыць у нас –
мы пакліканы да вечнага жыцця