Пошук

06.09.2018 12:34   CREDO
Маці Тэрэза ў традыцыйным хабіце сясцёр ларэтанак

«Я бачу Езуса ў кожным чалавеку і кажу сабе: гэта галодны Езус, я павінна Яго насыціць», — пісала святая Маці Тэрэза.

У малітве, якую склала Маці Тэрэза з Калькуты, калі была яшчэ ў Ларэта, яна прасіла Езуса: «Дай мне сілу, каб я заўжды была святлом у іх жыцці і такім чынам вяла іх да Цябе».

Гэта не «маленькая» малітва. Маліцца за сілу быць святлом — гэта прасіць пра такое выкананне Божай волі, каб стаць алеем, што азначае згарэць цалкам; гэта прасіць пра тое, каб сваё жыццё прынесці ў ахвяру іншаму чалавеку.

Гэта нават не пра святасць. Гэта хутчэй малітва, на якую здольны толькі сапраўдны святы.

Ужо пазней, калі Тэрэза распазнала сваё пакліканне ў пакліканні і атрымала дазвол ад сваёй тагачаснай супольнасці служыць «найбяднейшым з бедных» у найбольш безнадзейных частках Індыі і па ўсім свеце, — яна зразумела, пра што па-сапраўднаму прасіла раней у сваіх малітвах.

«Любоў, каб яна была сапраўднай, павінна чагосьці каштаваць, яна павінна балець, павінна спусташаць нас. Плён малітвы — вера. Плён веры — любоў. Плён любові — служэнне. Плён служэння — мір».

Разуменне гэтых слоў прыйшло да нас праз яе мудрасць — яе парады давалі і да гэтай пары даюць нам сілу, таму што заўжды ўказваюць на служэнне.

Маці Тэрэза разам з братам Ражэ, заснавальнікам супольнасці Тэзэ. 1983 год. Фота: Novovitch/AFP

Вось некалькі парадаў ад Маці Тэрэзы.

Аднойчы яна сказала: «Не чакайце лідараў. Зрабіце гэта самі, кожны індывідуальна». Пераглядаючы фотаздымкі вялікай святой (некаторыя з іх друкуюцца вельмі рэдка), задумайцеся над яе словамі: «Я бачу Езуса ў кожным чалавеку і кажу сабе: гэта галодны Езус, я павінна Яго насыціць. Гэта хворы Езус. У Яго праказа або гангрэна.

Я павінна вымыць Яго і схіліцца над Ім. Я служу, таму што люблю Езуса. Знайсці Калькуту можна ў любым месцы.

Маці Тэрэза адведвае дзяцей, якія пацярпелі ад землятрусу ў Арменіі. Фота: Юрый Кавер/РІА Новості/AFP

Проста трэба расплюшчыць вочы. У свеце існуюць людзі нелюбімыя, адкінутыя, пакінутыя або забытыя. І гэта найбольшая беднасць. Знайдзіце сваю ўласную Калькуту».

Абноўлена 06.09.2018 14:41
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Спагадлівасць - гэта праява Божай
Міласэрнасці, адзін з сямі дароў Святога Духа