Пошук

08.12.2019 08:00   Пераклад і адаптацыя: Тэрэса Клімовіч / Catholic.by
Маці Міласэрнасці (фрагмент абраза). Выява: misericors.org

Сёння разам з сайтам «Прастора малітвы» мы працягваем Адвэнтавыя рэкалекцыі 2019 «Новы пачатак».

РАЗВАЖАННЕ 2. НОВЫ ПАЧАТАК З МАРЫЯЙ

Спакой

Звеставанне. Мастак Генры Асава Танэр / commons.wikimedia.org

Сёння дзеля пошуку ўнутранай супакоенасці сядзьце як мага выгодней. Заплюшчыце вочы і ўявіце, як адыходзяць, адступаюць усе вашыя хваляванні, трывогі і дакучлівыя думкі. Дазвольце сабе не чапляцца за іх і застацца ў цішыні.

Сэрца Марыі было спакойным і адкрытым, калі Яна слухала Анёла. Паспрабуем вытанчыць слых, звернем усю ўвагу на гукі, знешнія і ўнутраныя. Магчыма, вы нават пачуеце біццё сэрца.

У гэтай сцішанасці нагадайце сабе, што Бог побач з вамі, унутры вас. Ён прамаўляе Сваё слова, робіць жыллё ў вашым сэрцы менавіта цяпер. Гэта момант Адведзінаў для вас.

Божае Слова

Звеставанне. Мастак Фра Анджэліко / britannica.com

У шосты месяц Бог паслаў анёла Габрыэля ў горад галілейскі, называны Назарэт, да Дзевы, заручанай з мужам па імені Юзаф, з дому Давіда, а імя Дзевы — Марыя.

Анёл, увайшоўшы да Яе, сказаў: «Вітай, поўная ласкі, Пан з Табою». Яна ж збянтэжылася ад словаў ягоных і разважала, што гэта за прывітанне.

І сказаў Ёй анёл: «Не бойся, Марыя, бо знайшла Ты ласку ў Пана. Вось зачнеш ва ўлонні сваім і народзіш Сына, і дасі Яму імя Езус. Ён будзе вялікі і будзе названы Сынам Найвышэйшага, і дасць Яму Пан Бог трон Давіда, бацькі Ягонага, і валадарыць будзе над домам Якуба вечна, а валадарству Яго не будзе канца».

І сказала Марыя анёлу: «Як станецца гэта, калі я мужа не знаю?» Анёл сказаў Ёй у адказ: «Дух Святы сыдзе на Цябе, і моц Найвышэйшага ахіне Цябе. Таму і Святое, што народзіцца, будзе названа Сынам Божым. Вось і Альжбета, сваячка твая, і яна зачала сына ў старасці сваёй; і ўжо на шостым месяцы тая, якую называлі бясплоднай, бо для Бога няма нічога немагчымага».

Тады Марыя сказала: «Вось я, слуга Пана. Няхай мне станецца паводле твайго слова». І адышоў ад Яе анёл.

Лк 1, 26–38

Разважанне

Звеставанне. Алтарны абраз з катэдры ў Сіене. Мастакі Сімонэ Мартціні і Ліпо Мэммі / visituffizi.org

Задумайцеся над гэтай гісторыяй, нягледзячы на тое, што ведаеце яе даўно. Як Марыя ўспрыняла візіт і словы Анёла?

Вось звычайная маладая дзяўчына, яшчэ не замужам, чуе, што яна зацяжарыць вельмі незвычайным чынам. Можна было б чакаць, што Яна запярэчыць, адмовіцца ўваходзіць у настолькі дзіўны план. Што Яна скажа свайму нарачонаму? Што будуць казаць Яе родныя, суседзі, іншыя людзі? А што кожны падумае? І гэтак далей, і гэтак далей.

Аднак усё, што Яна зрабіла, — задала вельмі простае пытанне: «Як станецца гэта, калі я мужа не знаю?»

Неверагодна! Яна толькі хацела ведаць, як такое магчыма.

Калі толькі Анёл растлумачыў Ёй, што моц Найвышэйшага ўчыніць гэта, Марыя адразу ж згадзілася без ніводнай скаргі наконт будучых цяжкасцяў, якія, несумненна, узнікнуць пасля Яе адказу: «Вось я, слуга Пана, няхай мне станецца паводле твайго слова».

Звеставанне. Мастак Джон Уільям Уотэрхаўс / commons.wikimedia.org

Давер Марыі да Бога быў такі вялікі, што Яна ўжо была падрыхтаваная да моманту, які запатрабаваў адкласці ўсе свае мары і планы аб будучыні і выйсці «ў месца» бязмежнай невядомасці, дзе пра кантроль над сітуацыяй нават не йдзе гаворка.

Новы пачатак можа спалохаць нас. Нам больш падабаецца яснасць і зразумеласць, і зусім не хочацца пакідаць свой маленькі ўтульны свет.

Тым не менш, акурат па-за яго межамі могуць адбыцца цудоўныя рэчы, як паказвае гісторыя Марыі, Маці Божай.

Размова з Богам

Ілюстрацыйная выява: depositphotos.com

  • Падчас гэтага Адвэнту — у чаканні, малітвах, разважаннях — ці заўважыў я Анёла, які прыходзіў да мяне?
    Анёлы наведваюць нас у самых розных формах і вымярэннях! Ці ўсвядоміў я хоць бы аднойчы ціхае запрашэнне ў глыбіні сэрца выйсці са свайго камфортнага свету ў невядомую прастору?
    Напрыклад, каб пачаць, нарэшце, змаганне з дрэннай звычкай, або выправіць памылкі ў адносінах з іншымі? Магчыма, мяне спалохала перспектыва зрабіць першы неабходны крок? Што я вырашыў? Ці не застаўся ў бяспечным знаёмым «месцы», нават добра разумеючы патрэбу ў пераменах?
    Шчыра і непасрэдна я скажу Богу аб усім, не хаваючы сваіх страхаў ні ад Яго, ні ад сябе. Прашу Пана аб ласцы большага даверу.
  • Гісторыя Марыі адкрывае мне праўду аб тым, што часам новы пачатак можа быць схаваны ў заканчэнні пэўных рэчаў.
    Усе планы і спадзяванні Марыі, якія Яна мела на момант Звеставання, раптам перасталі існаваць, калі Яе наведаў анёл. І таму я цяпер паразважаю над сітуацыямі ўласнага жыцця, якія сталі нечаканымі і нежаданымі або палохаючымі паваротамі.
    Магчыма, я перажыў цяжкую страту, хваробу, разрыў адносінаў або губляў працу і нават жыллё? Памалюся, каб Бог дапамог мне ўбачыць прыкметы новага пачатку, схаваныя ў тым, што выглядае канцом сувязяў і надзей. Я прашу Яго навучыць мяне згаджацца на павароты і развароты жыцця.
  • Сустрэча з Анёлам нясе з сабою перамяняльную энергію, што напаўняе і ўмацоўвае нас. Бог ніколі не просіць нас рабіць штосьці цалкам самастойна, але «ахінае» нас.
    На заканчэнне малітвы некалькі хвілін пасядзім у цішыні перад Богам і дазволім быць ахінутымі Яго моцай.

Працяг будзе.

Вотумы пры абразе Маці Божай Вастрабрамскай: thereaderwiki.com

Абноўлена 20.12.2019 23:27
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Бог заўсёды чакае нас.
Ён ніколі не губляе надзеі і заўсёды прабывае побач.