Пошук

13.06.2022 17:11   Тэкст: Уладзіслава Літвінава / Фота: Рыта Ляховіч / Catholic.by

12 чэрвеня католікі Магілёва сабраліся ў катэдры Унебаўзяцця Найсвяцейшай Панны Марыі і святога Станіслава, каб разам з арцыпастырам перажыць урачыстасць Найсвяцейшай Тройцы і агульнамагілёўскую працэсію Божага Цела.

Святочную Імшу цэлебраваў Мітрапаліт Мінска-Магілёўскі арцыбіскуп Юзаф Станеўскі. Разам з арцыпастырам ва ўрачыстасці бралі ўдзел Генеральны вікарый архідыяцэзіі біскуп Аляксандр Яшэўскі SDB, Апостальскі візітатар для беларускіх грэка-католікаў архімандрыт Сяргей Гаек і святары Магілёўскага дэканату на чале з ксяндзом дэканам Андрэем Кеўлічам. Прыгожа аздобленую сястрой Верай Гаспаровіч святыню шчыльна запоўнілі вернікі з трох парафій горада і католікі з наваколля. Эўхарыстыя суправаджалася прыгожым спевам катэдральнага хору пад велічныя гукі касцёльнага аргана, усталяванага ў гістарычнай катэдры намаганнямі біскупа Яшэўскага.

Вітаючы арцыпастыра ў старадаўняй святыні, біскуп Яшэўскі папрасіў яго маліцца аб адраджэнні веры на Магілёўскай зямлі, аб глыбокім жыцці Эўхарыстыяй для кожнага верніка, і аб тым, каб было дастаткова тых, хто будзе служыць Ахвяру Хрыста на алтарах святыняў нашай архідыяцэзіі, а асабліва на ўсходніх яе тэрыторыях.

Арцыбіскуп Станеўскі, вітаючы ўсіх прысутных, адзначыў, што прыйшоў не для таго, каб абвяшчаць таямніцу Божую ўзнёслымі словамі ці мудрасцю. «Я стаю перад вамі ў слабасці, у страху і ў вялікім трымценні, каб вера вашая абапіралася не на чалавечай мудрасці, а на моцы Божай», — спаслаўся іерарх на словы святога апостала Паўла з Паслання да Рымлянаў.

У прамоўленай гаміліі арцыбіскуп Станеўскі засяродзіўся на значэнні таямніцы Эўхарыстыі і моцы любові Хрыста да кожнага верніка.

«Гэтая любоў збірае ў прысутнасці Пана людзей рознага ўзросту, полу, сацыяльнага становішча.

Сёння мы не выбіралі людзей з якімі сустрэнемся ў працэсіі, аднак прыйшлі і стаім тут усе разам, з’яднаныя адною вераю і пакліканнем, каб стаць адным целам і дзяліцца адзіным Хлебам, якім з’яўляецца Хрыстус», — падкрэсліў арцыпастыр.

Распавядаючы пра плённасць Эўхарыстыі, іерарх адзначыў, што Цела і Кроў Хрыста — гэта лекі змучанаму сэрцу і магчымасць узрастаць у святасці. «Эўхарыстыя — гэта адзінства, супакой і прабачэнне, якіх так не хапае сучаснаму свету», — дадаў арцыбіскуп.

На заканчэнне ён падзякаваў Пану Богу за ласку веры і запрасіў вернікаў несці яе ў свае дамы, дзяліцца ёю з жыхарамі Магілёва і з усёй чалавечай супольнасцю.

Пасля Імшы адбылася агульнагарадская Эўхарыстычная працэсія, у якой удзельнікі з пашанаю пранеслі Хрыста ў Эўхарыстыі па вуліцах Магілёва.

Некалькі соцень католікаў разам з духавенствам, кансэкраванымі асобамі, з дзецьмі, якія сёлета прынялі Першую святую Камунію, са спевамі і малітвай прайшлі за Езусам у манстранцыі ад галоўнай каталіцкай святыні Магілёва па вуліцы Лазарэнкі да каталіцкіх могілак у капліцу святога Антонія.

Пры кожным з чатырох алтароў вернікі прыпыняліся, слухалі ўрыўкі з Евангелля, разважанні святароў і маліліся. Нягледзячы на спякоту, усе ўдзельнікі працэсіі верна ішлі за Панам, каб сведчыць аб сваёй веры і вернасці Каталіцкаму Касцёлу.

На заканчэнне ўрачыстасці біскуп Яшэўскі падзякаваў арцыбіскупу Станеўскаму, прысутным святарам, кансэкраваным асобам, дзецям і моладзі, а таксама ўсім вернікам за чынны ўдзел ва ўрачыстасці, за жаданне кожнага сведчыць аб веры Касцёла на магілёўскай зямлі.

У Магілёве арцыбісуп Юзаф Станеўскі сустрэўся з кіраўніцтвам Магілёўскай вобласці. У ходзе працоўнай сустрэчы з уладамі былі абмеркаваны актуальныя пытанні жыцця каталіцкіх супольнасцяў у рэгіёне.

 

Абноўлена 13.06.2022 18:34
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Дух хоча жыць у нас –
мы пакліканы да вечнага жыцця