Пошук

Ілюстратыўнае фота

У пачатку лістапада мы святкавалі ўрачыстасць Усіх Святых. З года ў год у гэты дзень я згадваю звычайных людзей з майго дзяцінства, якіх я бачыла ў касцёле.

У савецкі час сталая прысутнасць там сама па сабе значыла шмат, а тым больш, калі людзі часта дапамагалі пры касцёле, спявалі ў хоры, уваходзілі ў склад касцёльнага камітэту, адмаўляліся ад нейкіх вышэйшых пасадаў, якія патрабавалі ўступлення ў партыю, не згаджаліся даносіць на іншых, нягледзячы на пагрозы.

Вядома, пры дзецях такія справы не абмяркоўваліся, і сябры маіх бацькоў былі для мяне проста добрымі цікавымі дарослымі.

І таму я не магу ўспамінаць тое, што зразумела, калі іх не стала.

Гледзячы на іх тады, я бачыла, што калі робіш штосьці для касцёла, рабі дбайна і рупліва. Калі молішся, будзь засяроджаны і верны. Калі хочаш спяваць у хоры, прыходзь на рэпетыцыі, прыслухоўвайся да іншых, каб гучаў хор і гармонія, а не твой голас, хай сабе і цудны.

Калі маеш у гародзе прыгожыя кветкі, прынясі ў касцёл. Лепш прабачыць, чым злавацца. Калі штосьці ведаеш, не пляткуй. Калі ксёндз спазняецца, не нервуйся, а маліся.

У Касцёле шмат святых, пра якіх можна прачытаць у кніжачцы, і Андрэй Баболя, пра якога мне раскажуць, калі вырасту. Атрымліваецца доўгі допіс, а гэта ж далёка не ўсё.

З гэтымі, як кажуць, ананімнымі святымі я магла ўбачыць, што ў касцеле ёсць склеп і гарышча, прыгожыя ўрачыстасці і будзёная да іх падрыхтоўка, супольнасць і праца незаменных адзінак, імкнулася зразумець таямніцу прабачэння найцяжэйшых крыўдаў, адчула сілу іх малітвы ў складаных справах. Доўгі час усё гэта багацце ўспрымалася як належнае і малазначнае, на жаль.

Урачыстасць Усіх Святых — яшчэ адна нагода сапраўды ўспомніць, што мы верым у «еднасць святых», якая не павінна знікаць і губляцца з нашай свядомасці разам з іх адыходам у вечнасць.

Абноўлена 10.11.2017 12:25
Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Дух хоча жыць у нас –
мы пакліканы да вечнага жыцця