Пошук

20.03.2023 05:15   Пераклад: Тэрэса Клімовіч / Catholic.by

Штодзённа на працягу Вялікага посту разам з «Прасторай малітвы» ўдзельнічаем у велікапосных анлайн-рэкалекцыях, у якіх нас суправаджае дасведчаны духоўны кіраўнік — украінскі езуіт айцец Міхайла Станчышын SІ.

Дзень 27

Калі настаў дзень Пяцідзясятніцы, усе былі разам у тым самым месцы. Раптам узняўся шум з неба, нібы павеў моцнага ветру, і напоўніў увесь дом, дзе яны сядзелі. З’явіліся ім падзеленыя языкі, быццам ад агня, і затрымаліся на кожным з іх. Усе напоўніліся Духам Святым і пачалі гаварыць на іншых мовах, як Дух даваў ім прамаўляць (Дз 2, 1–4).

Праслаўленнем з’яўляецца тваё жыццё, падараванае Богам у Святым Духу. Вялікім праслаўленнем Бога ёсць тваё ўсведамленне і прыняцце дару жыцця, якое няспынна падтрымлівае Дух.

Святы Дух не мае аблічча і не мае слова. Па сваёй прыродзе Ён нячутны і дзейнічае ў цішыні.

Святы Дух прамаўляе праз прарокаў, святых і Божых людзей. Дух ніколі не чыніць вэрхалу. Ён прыходзіць у ціхім подыху ветрыку і дзейнічае з сілай і моцай. Дух вядзе кожнага чалавека да праўды. У маўчанні Ён вядзе чалавецтва да Хрыста, нагадваючы Яго вучэнне. Адзіны раз, калі Святы Дух аб’явіў сябе гучна — гэта дзень Пяцідзясятніцы, каб абудзіць чалавецтва, навярнуць і ўратаваць ад граху.

Святы Дух жыве ў чалавеку і дае яму існаванне. Дух — бязмоўная сіла, якая падтрымлівае жыццё. Божы Дух — гэта Дух праўды, які можа дакранацца да майго сумлення, утвараючы неспакой, каб ачысціць мяне і прынесці Божы спакой. Святы Дух паказвае праўду, аднак не асуджае. Суцяшыцель заўсёды суцяшае сэрца чалавека.

Гэта Ён заўсёды шэптам паўтарае ў глыбіні майго сэрца словы прарока Ісаі: «А цяпер так кажа Пан, які стварыў цябе, Якубе, і ўфармаваў цябе, Ізраэлю: «Не бойся, бо адкупіў Я цябе і назваў цябе імем тваім; ты — Мой. Калі пойдзеш праз ваду, з табой буду, і рэкі не затопяць цябе; калі будзеш ісці праз агонь, не згарыш, і полымя не спаліць цябе, бо Я — Пан, Бог твой, Святы Ізраэля, твой Збаўца: Я даў Егіпет на адкупленне цябе, Этыёпію і Сабу — за цябе, бо дарагім стаўся ты ў вачах Маіх і слаўным, Я люблю цябе і дам людзей за цябе і народы — за душу тваю. Не бойся, бо Я з табою, ад усходу прывяду патомства тваё і з захаду збяру цябе (Іс 43, 1–5).

Ці ў мяне ёсць вера ў тое, што Бог прысутны і дзейнічае з сілай і моцай у гісторыі майго жыцця і майго народа?

Дух Бога таксама прамаўляе да твайго розуму і сэрца. У цішыні і маўчанні ты можаш спазнаць Яго дзеянне і пачуць Яго голас. Дух не мае слова, але Ён мае ціхі голас і моц.

Ілюстрацыйная выява з адкрытых крыніц

Які ты маеш досвед Духа Святога? Ці адчуваеш Яго ціхую і любячую прысутнасць і сілу? Дух Айца Нябеснага ёсць увесь час. Я цалкам у Яго абдымках, і Ён ніколі мяне не пакіне, гэтак жа як не пакінуў Сына на дрэве крыжа.

Няхай Божы Дух заўсёды моліцца ў пустыні нашых сэрцаў, у цішыні і маўчанні.

«Палюбі маўчанне па-над усё. Яно народзіць плод у тваёй душы. Словамі цяжка гэта растлумачыць. Найперш намагайся змоўкнуць. Дзякуючы маўчанню ў нас нараджаецца тое, што нас да яго прыводзіць. <…> Вялікім ёсць той чалавек, які ў цярплівасці прыручыў сваё цела і цудоўным чынам навучыўся прабываць толькі ў сваёй душы. Калі на адну шалю вагаў пакласці ўсе манаскія подзвігі, а на другую — маўчанне, то заўважыш, што гэтая другая пераважыць» (Ісак Сірыйскі, «Аскетычныя казанні»).

Маліцца — гэта любіць і быць з Езусам у маўчанні і ўнутранай самоце сэрца. У маўчанні прамаўляе Бог. Яно ачышчае Цябе. Давярай Яму ўсё больш.

Святы Духу, мы праслаўляем Цябе і дзякуем за Тваю мудрасць і сілу ў барацьбе, якой Ты нас адорваеш. Праслаўляем за ўсіх, хто вядзе гэтую барацьбу ў свеце яўна ці схавана, на каленях.

Жыватворны Духу Любові, просім Цябе, будзь з нашым народам сёння. Мы прымаем усе выпрабаванні. Аднак просім аб Тваім суправаджэнні!

Малітва да Духа Святога

Уладару Нябесны, Суцяшыцель, Духу праўды! Ты ўсюды прысутны і ўсё напаўняеш, скарбніца дабра і Даўца жыцця, прыйдзі і пасяліся ў нас, ачысці нас ад усяго благога, і асвяці душы нашыя. Амэн.

Праслаў Бога за Святога Духа і Яго ціхую прысутнасць у дыханні і ў кожнай іскры твайго жыцця! Хвала Пану за безумоўную любоў, якой Ён заўсёды нас сагравае.

Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Бог заўсёды чакае нас.
Ён ніколі не губляе надзеі і заўсёды прабывае побач.