Пошук

15.03.2023 05:15   Пераклад: Тэрэса Клімовіч / Catholic.by

Штодзённа на працягу Вялікага посту разам з «Прасторай малітвы» ўдзельнічаем у велікапосных анлайн-рэкалекцыях, у якіх нас суправаджае дасведчаны духоўны кіраўнік — украінскі езуіт айцец Міхайла Станчышын SІ.

Дзень 22

У тыя дні Ён узышоў на гару памаліцца і правёў усю ноч у малітве да Бога (Лк 6, 12).

Вялікае і шчодрае праслаўленне Бога — гэта тваё жыццё ў цішыні і маўчанні. Для сучаснага чалавека ціша — вялікае выпрабаванне ў пустыні. Аднак гэта не азначае, што ты не маеш права і магчымасцяў спрабаваць пашукаць пустыні і такім чынам праславіць Бога.

Першыя 30 гадоў схаванага жыцця Езуса ў Назарэце маюць яскравыя прыкметы духоўнай і містычнай пустыні. Саракадзённае прабыванне ў Юдэйскай пустыні з’яўляецца таксама часам духоўнай барацьбы і падрыхтоўкі Езуса да Яго публічнай місіі. Езус моліцца няспынна, пустыня для Яго — асаблівае месца духоўнага ўзрастання.

Езус увесь час свайго зямнога жыцця нібы прабывае ў пустыні і моліцца. Евангеліст Лука аж восем разоў бачыць Езуса, пагружанага ў малітву. Ён моліцца начамі. Езус даволі часта аддаляецца ў пустыню ў пошуку самотнасці і начной цішыні. Знаходзіць там Божую прысутнасць, якая вядзе Яго туды, дзе жыве Бог, да канчатковай сустрэчы з Айцом на Галгоце.

Пустыня — месца духоўнага росту.

Пустыня мае ў сабе штосьці з ночы выпрабавання і ачышчэння, якая гартуе дух. Пустыня дазваляе пераадольваць крызіс і ўзрастаць праз яго. Пустыня матывуе сузіраць і ўзрастаць. Чалавек, які носіць Бога ў сэрцы, заўжды будзе прагнуць цішыні і маўчання пустыні дзеля глыбейшай сустрэчы з Богам. Такі чалавек не спалохаецца пустыні, а, наадварот, будзе шукаць яе паўсюль і з усіх сіл. Прагненне пустыні з’яўляецца таксама найбольшым выпрабаваннем. Прагненне любові і ёсць тым выпрабаваннем, якое ўпісана ў чалавечае сэрца. Чалавек створаны з прагненнем пустыні, нібы з компасам і месцам прыбыцця адначасова. Пустыня кліча нас як месца сустрэчы з Богам.

Ніводзін прарок не сустрэўся б з Богам, не шукаючы самотнасці і маўчання. Прарокі знаходзілі Яго ў вялікай цішыні пустыні. Аднак пустыня — гэта не толькі пэўная прастора, але стан душы. Не дастаткова проста замоўкнуць: трэба стаць маўчаннем!

Ілюстрацыйная выява: Findhorn New Story Hub / Daniel Wahl

Важна, што да пустыні, самоты і маўчання Бог ужо прысутны ў сэрцы чалавека.

Сапраўдная пустыня — у нашай душы. Там Ён чакае нас.

Адзінота — найлепшы стан, каб слухаць Бога, які маўчыць. Няма патрэбы выходзіць за горад, каб знайсці цішу, якая заўсёды ёсць унутры. Маўклівая прысутнасць Бога няспынна жыве ў сэрцы. Цішыня, якую мы шукаем, — у нашым сэрцы і аб’яўляе нам любячага Бога. Ці перыяд Вялікага посту мае для цябе прысмак пустыні?

Пане, навучы мяне не баяцца пустыні ў сваім жыцці, як і Ты не баяўся! Паказывай мне пустыню і будзь там са мной, калі будзе цяжка. Ведаю, што Ты клічаш у пустыню, каб спаткацца са мной. У пустыні змагу Цябе лепш распазнаць і прыняць.

Пане, пустыня майго сэрца. Знайдзі мяне ў пустцы майго жыцця і прытулі да бязмежнай пустыні Свайго сэрца, дзе не існуе шуму і няма кананады…

Пане, няхай досвед выпрабаванняў навучыць мяне прагнуць пустыні «дзеля большай хвалы Тваёй». Навучы любіць пустыню і там Цябе шукаць і знаходзіць «кожны раз і ў любы час» (святы Ігнацый Лаёла).

Сучасны свет прапагандуе актывізм. Цішыні могуць пазбягаць і кансэкраваныя асобы. Яе губляюць нават дзеці ў школах.

Але ты можаш знаходзіць цішыню паўсюль, асабліва там, дзе пануе найбольшае бязладдзе.

Ці прагнеш быць у цішыні? Ці шукаеш, ці просіш аб ёй у малітве? Ці, дасягнуўшы яе, гатовы дарыць бліжнім?

Праслаў Бога за прагненне пустыні і яе досвед.

Пры выкарыстанні матэрыялаў Catholic.by спасылка абавязковая. Калі ласка, азнаёмцеся з умовамі выкарыстання

Дарагія чытачы! Catholic.by — некамерцыйны праект, існуе за кошт ахвяраванняў і дабрачыннай дапамогі. Мы просім падтрымаць нашу дзейнасць. Ці будзе наш партал існаваць далей, у значнай ступені залежыць ад вас. Шчыра дзякуем за ахвярнасць, молімся за ўсіх, хто нас падтрымлівае.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Папа Францішак

Бог заўсёды чакае нас.
Ён ніколі не губляе надзеі і заўсёды прабывае побач.